اموزش برق خودرو در کرج,
دانلود اموزش تصویری برق خودرو,
پارس خودرو اموزش برق دانلود,
اموزش برق خودرو پراید ,PDF
سی دی اموزش برق خودرو,
کتاب اموزش برق 206 ایران خودرو,
اموزش کامل برق کشی خودرو ,pdf
صافي پمپ روغن:
موقعي که روغن از کارتر وارد پمپ مي شود، از صافي مربوطه عبور نموده جنانچه مواد خارجي درداخل آن باشد. تصفيه شده ومواد خارجي رادرداخل کارترباقي مي گذارد.
د ) صافي روغن يا فيلتر :
فيلتر روغن در مدار روغن بعد از پمپ قرار گرفته وروغني که ازآن عبور مي نمايدتميز کرده وبه کارتربرمي گرداند.
ه ) کانال هاي روغن :
دراکثر موتورها پس از اينکه روغن از پمپ رانده شده واردکانال سراسري مي شودواز آنجا به سه قسمت :فشار سنج روغن ، ياتاقانهاي ثابت ومتحرک وميل لنگ وانگشتي وياتاقانهاي ميل سوپاپ وصافي (فيلتر ) روغن راه مي يابد.
روغن موتور :
روغني است که غلظت آن بستگي به درجه روغن دارد. معمولا در زمستان ازروغن هاي رقيق شماره (10ـ20-30) و در تابستان به علت گرما و رقيق شدن از روغنهاي غليظ تر (از شماره بالاتر) استفاده مي کنند (40ـ50) توجه داشته باشيد که فقط از روغن استاندارد و توصيه شده استفاده نماييدو روغن هر مقداري که شماره روغن بالا ميرود غلظت ان بيشتر ميشود.
خواص و وظايف روغن:
هنگام استارت زدن از خود مقاومت نشان نداده يعني تقريباً داراي ويسکوزيته ثابتي است.
روغنکاري کامل کليه قطعات و جلوگيري از فرسايش قطعات در شرايط مختلف کار موتور
کاهش اصطکاک قطعات موتور
کربن و اسيدهاي حاصل از احتراق را در خود حل نموده و در نتيجه به قطعات صدمهاي نرسد.
شستشوي کليه قطعات و رسوب زدائي آنها
ذرات خارجي را در خود بصورت معلق نگه دارد.
آب بندي بين قطعات يعني فواصل خالي را پر نموده و آب بندي رينگ، پيستون و سيلندر را کامل تر مي کند و مانع از عبور کمپرس به داخل کارتر شود.
جلوگيري از زنگ زدگي کليه قطعات داخل موتور بعلت بوجود آوردن آبي که بر اثر احتراق بوجود ميآيد. ميدانيم از احتراق ناقص يک ليتر بنزين بيش از يک ليتر آب بوجود ميآيد که مقدار کمي از آن از طريق رينگها و سيلندر وارد روغن ميگردد.
خنک کردن کليه قطعات داخل موتور
کف نکردن هنگام کار موتور و تلاطم در کارتر در غير اينصورت در کانالها ايجاد حباب نموده و سيستم روغنکاري را دچار اشکال ميسازد. بهمين علت موادي بنام ضد کف به روغن اضافه مي کنند.
طبقه بندي روغن: